Üniversite Tercihlerinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

kmmya

Üniversite Tercihinde Dikkat Edilecekler

İstediğiniz üniversite ya da bölüme kavuşmak istiyor lakin tercih yaparken nelere dikkat etmeniz gerektiği hakkında bir bilgi sahibi değil misiniz? O halde maddeler halinde adımları uygulayalım ve iyi bir tercihin temellerine göz atalım.

Üniversite Tercihinde Dikkat Edilecek Önemli Noktalar

Öncelikle iyi bir bölümde mi okumak istiyorsunuz ya da iki üç bölüm arasından iyi bir üniversitede mi okumak istiyorsunuz? Bu sorunun cevabına karar verebildiyseniz tercihimiz pek kolay olacaktır. Peki bu iki tercihte neler göz önüne alınmalıdır? İnceleyelim!

Sevdiğiniz bölümde okumak, iyi üniversitede de olsa istemediğiniz üniversite de olsa daha mantıklıdır. Çünkü sevdiğiniz işi hayatınızın sonuna kadar yapacağınız için hiçbir an o bölümü okumaktan pişman olmamak gerekmektedir. Eğer ki üniversitenizden memnun değilseniz ortalamanızı yüksek tutup başka bir üniversiteye geçme imkanınızın ya da farabi yapma fırsatınızın olduğunu unutmayın. Önemli olan bölümdür ve hangi bölümde başarılı olacağınıza inanıyorsanız o bölüm üzerinden üniversite tercihine yönelmek gerekir. Peki bölüme göre üniversite tercihi nasıl yapılmalı?

1) İlk tercih: Sıralamanızın çok üzerinde olan, bölümün en iyi üniversite hizmetini sunan, eğer ki ilk tercih çıkarsa sevineceğiniz bir üniversite tercih ediniz.

2) İkinci tercih: Çıkması pek muhtemel olmayan ama yine de ilk tercihteki kriterlere uygun üniversiteyi tercih edin.

3) Üçüncü tercih ve onuncu tercih arası: En önemli tercih sırasıdır! Sıralamanızı esas alarak en yüksekten en düşeğe doğru bir sıralama yapınız. Eğer ki istediğiniz ünitersite varsa ve sıralaması diğerlerinden daha düşükse bu üniversiteyi üçüncü sıraya yazınız. Geride kalanları ise mutlaka başarı sıralamasına göre sıralayınız.

4) Onuncu tercih ile on beşinci tercih arası: Başarı sıralamanıza eşit ya da biraz altında olan üniversiteleri sıralayınız.

5) Onbeşinci tercihten sonrası: Başarı sıralamanızın altında olan her üniversiteyi tercih hakkı bitesiye kadar yazınız.

Eğer ki tercihlerinizi başarılı bir şekilde, söylenilen adımlara uygun yaparsanız yerleşmeme imkânınız yoktur. Bunun haricinde iki bölüm arasında kararsız kaldıysanız uygulanan adımları iki bölüm ile tercih ediniz. Yani tercih sıranızda üniversiteye göre de bölüm tercih edebilirsiniz. Böyle bir durum söz konusu olduğunda tercihlerin yarısını bir bölümü diğer yarısını öbür bölümü yazarak doldurunuz. İyi bir üniversite demek aslında o üniversitenin akademik başarısından çok orada okuyan öğreninin bireysel başarısı demektir. Kendinize sunulan fırsatlardan en iyi şekilde yararlanmasını bilin ve hayatımızdaki tüm adımları bu felsefeye göre şekillendirin.

Umarım yazımız faydalı olmuştur, başarılar diliyoruz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir