Geçtiğimiz günlerde Tanzanya’da yaşayan bir madenci ülkedeki en büyük iki tanzanit taşını hükümete satmasının ardından bir gecede milyoner oldu. Bu nedenle insanların en çok merak ettiği konulardan biiri haline geldi Tanzanit taşı. Peki Tanzanit Taşı nedir? Tanzanit Taşı’nın özelliği ve faydaları.
Tanzanya’da yaşayan Saniniu Laizer adlı madenci, dünyanın en değerli madenlerinden biri olarak gösterilen iki tanzanit taşı buldu. Ülkede şu ana kadar çıkarılan en büyükleri olduğu bildrilen toplam 15 kilo ağırlığındaki taşları Tanzanya Madencilik Bakanlığı’na satan Laizier, 3,4 milyon dolar (23 milyon 300 bin Türk Lirası) kazandı.
BBC’ye konuşan ve 30’dan fazla çocuğun babası olan Laizer, “Yarın büyük bir parti olacak” dedi.
Tanzanit Taşı Nedir? Tanzanit Taşı Nerede Bulunur?
Çok değerli bir taş olmasıyla tanınan tanzinit taşı, 1967 yılında Tanzanya’da keşfedilmiş, ismini de buradan almıştır. Tanzanit, Zoisit taşının az bulunan alt türüdür.
Dünyanın başka bir bölgesinde de bulunmamaktadır. Ancak saydam Zoisitin belirli sıcaklıkta ısıtılmasıyla da oluşturulabilmektedir.
Saf haliyle saydam veya yarısaydamdır. Bünyesinde Kalsiyum, Alüminyum, Silisyum, Oksijen ve Hidrojen ile çok az miktarlarda olmak üzere Demir, Manganez, Magnezyum, Krom, Titanyum, Sodyum, Vanadyum, Stronsiyum ve Su bulunur.
Değişik açılardan bakıldığında taşın 3 farklı renkt olduğu görünür. Parlak ışıkta bakıldığında mavi ile mor arasında renk değişimi meydana gelir.
Tanzanit Taşı Neden Değerlidir?
Tanzanit yalnızca ülkenin kuzeyinde çıkıyor ve gelecek 20 yıl içinde tükeneceği düşünülüyor. Yeşil, kırmızı, mor ve mavi tonlarında bulunabilen taş süs eşyası yapımında kullanıyor. Taşın fiyatı, renginin özelliğine ve berraklığına göre değişiyor.
Tanzanit taşını da içine alan Zoisit, metamorfik (başkalaşım) ve pegmatit (çizgisel granit) kayalar arasında oluşur. Saf haliyle saydam veya yarısaydamdır. Bünyesinde Kalsiyum, Alüminyum, Silisyum, Oksijen ve Hidrojen ile çok az miktarlarda olmak üzere Demir, Manganez, Magnezyum, Krom, Titanyum, Sodyum, Vanadyum, Stronsiyum ve Su bulunur.
Değişik yönlerden bakıldığında açıkça 3 farklı renk görünür. Parlak ışıkta bakıldığında mavi ile mor arasında renk değişimi meydana gelir. Tanzanit, kesinlikle Ultrasonik temizleyicilerle temizlenmemelidir. Buharla temizlenmesi güvenli değildir. Ilık suyla ve sabunla temizlenebilir. Hidroklorik e hidroflorik asitlerden uzak tutulmalıdır, zira asitler Tanzaniti aşındırır, hasar verir. Kuyumcuların kullandığı asetilen lambası alevinde ise eriyerek birbiriyle kaynaşır. Ani sıcaklık değişimlerinde ise çatlayabilir.