Dünya’da Kyoto protokolüyle gündeme gelen karbon salınımının azaltılmasına yönelik çalışmaların sonucu elektrikli araçların üretimini arttırdı. Her ne kadar protokol 2020 yılıyla sona erecek ve vaat edilenler gerçekleştirilememiş olsa da elektrikli araç üretimi konusunda hem otomobil firmaları hem insanlar büyük bir adım atmıştır. Ülkemizde de son yıllarda büyük bir atılım gerçekleşmiş ve hybrid otomobillere olan ilgi çok fazla artmıştır. Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde alt yapı sorunu olmasına rağmen Türkiye, büyük bir yapılanmaya kalkmış ve ilk yerli otomobili olan TOGG’u elektrikli araç olarak üretmeye karar vermiştir. Devlet yatırımıyla gerçekleştirilecek bu dev yatırım sayesinde elektrikli araçların ve elektrikli araç şarj altyapısınında kısa vadede çok daha gelişeceği anlamını taşımaktadır. Şu anda da ithal elektrikli araçların Türkiye’de kullanıldığını görmekteyiz.
Resmi gazetede elektrikli araç şarj istasyonu kurulma zorunluluğu getirildi
Elektrikli araç kullanan insanlarla yapılan görüşmelerde en büyük sorunun, elektrikli araba şarj ünitelerinin yeterli sayıda bulunmaması olduğu anlaşıldı. Bu sorunu dikkate değer gören devlet yetkilileri bazı adımlar attı. Bununla birlikte hükümetin attığı adımlarda 2021 yılında güzel gelişmeleri beraberinde getirdi. Buna göre Resmi Gazete’de yayımlanan kararname sayesinde, konut, alışveriş merkezi gibi yerlerde elektrikli şarj istasyonu bulundurmak zorunlu hale gelmiş oldu. Özellikle elektrikli araç kullanımlarının 2021 yılında çok ciddi bir artış göstermesiyle ve yerli otomobil için adımların atılması bu kararların alınmasında etkili oldu.
Bursa’da elektrikli araca talep yoğunluğu var
Kararın yayınlanmasından sonra en çok sevinen doğal olarak elektrikli araç sahipleri oldu. Elektrikli araç şarjı konusunda birçok şirket kendi garajına kurmak için aramalara başladı. En çok elektrikli aracın kullanıldığı illerden biri olan Bursa’da elektrikli araç şarj istasyonu kurulmaya başlandı. Birer birer benzin istasyonlarına, özel şirket bahçelerine, şehrin belirli noktalarına konulan istasyonlara bursa elektrikli araç şarj yazarak haritalardan ulaşma şansı da bulunuyor.
TOGG’un Bursa’da üretim fabrikasının kurulması dolayısıyla Bursa elektrikli araç şarj istasyonlarının üssü olarak ortaya çıkacaktır. Elektrikli araç şarjı istasyonlarının birer birer Bursa pazarına girmesi bunun en büyük göstergesidir. Tüm bu gelişmeler ışığında yeşil bir gelecek yaratmak için çok daha hızlı bir şekilde araçları elektrikli olarak kullanmalıyız.
Giderek artan talep doğrultusunda elektrikli araç şarj istasyonu fiyatları da önem kazanıyor. Türkiye’de belirli başlı elektrikli araç şarj istasyonu kuran şirket bulunuyor. Bununla birlikte Sanayi Bakanlığı tarafından ulusal şarj istasyonu şebekesi kurmak için bir çalışma başlatılıyor. Planlamaya göre yaklaşık 4000 noktada ulusal şarj şebekesi kurularak elektrikli araç şarj istasyonları yaygınlaştırılmaya çalışılacak. 2035 yılında elektirikli araç kullananların sayısı yüzde 50’yi bulması beklendiği için bu adımların bir an önce gerçekleştirilmesi gerekiyor.
Bu gönderiyi Instagram’da gör