Küresel ısınma her geçen gün etkisini daha da hissettirmekte tüm kaynakları tehdit etmektedir. Çözümse daha çevreci, sürüdürülebilir ve yenilenebilir enerji kaynaklarını tercih etmekten geçiyor. Evde, iş yerinde, yazlıkta, tercih edeceğiniz enerji kaynağı bu dayanaklardan oluşmalıdır. Türkiye’de güneş paneli kullanan hane sayısı iyiden iyiye arttı. Hatta artık devlet politikası haline gelerek Konya Karapınar’da kurulan Türkiye’nin en büyük güneş enerji santrali hayata geçiriliyor. Devletin artık bu konuda somut adım atması bir anlamda beklenen bir durumdu. Bununla birlikte toplumunda dönüşümü hızlandırması gerekiyor. Peki enerji kaynakları konusunda hangi seçenekler bulunuyor? Hangi panel ya da türbin tercih edilmelidir?
Güneş panelleri en çok kullanılanlara göre 2 çeşit bulunmaktadır. Bunlardan ilki monokristal güneş panelidir.
Monokristal Güneş paneli, paneller arasındaki en verimli sonuçları elde etmeyi başarabilen bir paneldir. Küçük alanlarda dahi maksimum enerji sağlayarak optimum fayda yaratır. Bu panellerin dayanıklılığı üretildiği silikondan gelir. Tek silikon kristalinden yapılmış bir panel olmasının sağladığı fayda ortalama %24 oranındadır. Orana bakıldığında piyasada mevcut güneş panellerinin oldukça üzerinde verimliliğe sahip olmuştur.
Monokristal güneş paneli, güneş hücreleri yapmak için silikon ve çubuk halinde şekillendirilir ayrıca dilimlere bölünmüş bir şekildedir. Tek bir silikona sahip olduğu için ismi de monokristal olarak konulmuştur. Temelinde tek bir kristal olduğu için daha rahat elektron hareketine imkân sağlar ve enerji üretiminde daha büyük alternatif oluşturur.
Güneş panellerinin en çok kullanıldığı ikincisi de polikristal güneş panelidir. Polikristal paneller de silikondan üretilir. Güneş hücrelerini oluşturmak için tek bir silikon kristali yerine birden fazla silikon parçasıyla birlikte eritilerek kullanılır. Silikon, birden fazla kristale sahip olduğundan dolayı bu tür panellere polikristal adı verilmiştir. Güneş hücresi, çok sayıda kristalden oluştuğu için elektronların hareket etme alanı daha azdır. Bu yüzden polikristal paneller, monokristal panellere kıyasla daha düşük verime sahiptir.
Monokristal güneş panelinin kullanım ömrünün uzun ömürlü olmasından kaynaklı ve elektrik üretiminin daha uzun olmasından dolayı polikristal güneş paneline göre daha iyi bir seçenek olarak önde gözükmektedir. Sıcak iklime sahip yerlerdeki enerji verimlilikleri örnek olarak Güneydoğu Anadolu Bölgesi, Akdeniz Bölgesi gibi yerlerin üst seviyede olduğundan daha tercih edilir duruma gelmiştir. Bu durumda monokristal enerji panelleinin fiyatı diğer güneş modeli olann Polikristal modellere göre daha pahalı seviyede satılacaktır. Güneş panellerini kurmak ve kullanmak istediğiniz yer için uzman görüşü almanız hem cebinize hem verimlilik açısından size avantaj sağlayacaktır.
Bu gönderiyi Instagram’da gör
Rüzgâr türbini de rüzgâr enerjisinden elektrik üretimi yapmak için kullanılır. Farklı amaçlarla kullanılan rüzgâr türbinleri bulunur. İhtiyaçlar doğrultusunda bu rüzgâr türbinleri kullanılmaktadır. Kanat sayılarına göre rüzgâr türbinleri, rüzgârın geliş yönüne göre rüzgâr türbinleri, maksimum güçlerine göre çeşitlendirilebilir. Bulunduğunuz bölge ne kadar rüzgârlıysa rüzgâr türbini o kadar yüksek verim sağlar. Rüzgâr gülü fiyatları yukarıda belirtilen özelliklere göre değişmektedir. Rüzgâr türbini kapasitesi ne kadar büyürse alınacak verim o kadar artarak ev içindeki elektrikli cihazları çalıştırabilirsiniz. Buzdolabı, bulaşık makinesi, elektrik süpürgesi, çamaşır makinesi gibi yüksek enerji tüketimi yapan beyaz eşyalar için 220 volt enerji üretebilecek kapasitede bir rüzgâr türbini gerekir. Bulunduğunuz konumda enerjiyi süreklilik haline getirmek için tek başına rüzgâr türbini ya da tek başına güneş paneli kullanmanız biraz zayıf ihtimal olacaktır. Tam verim alabilmek için iyi bir hesaplama sonrasında hem rüzgâr türbini hem de güneş panelleri kullanabilirsiniz. Bu sayede gün ışığında güneş panelinden yararlanırken, akşam ve gece zamanı rüzgâr türbinlerinden yararlanıp koordineli bir enerji üretimi yapabilirsiniz.
Güneş Paneli ile Rüzgâr Türbini nerelerde kullanılır?
Yorum Yaz